3D Karini Studio za dizajn interijera

ZAŠTO ANGAŽIRATI DIZAJNERA INTERIJERA ZA UREĐENJE STANA?

Zašto angažirati dizajnera interijera za uređenje stana, mnogi od vas već znaju odgovor. U jednom od mojih članaka na pitanje novinara znala sam odgovoriti vrlo jednostavno. Kada Vam se pokvari perilica suđa, zovete li majstora? Odgovor je da!

Tijekom školovanja dobivamo određene smjernice koje nam pomažu da tijekom iskustva i radnog odnosa to isto prepoznamo i implementiramo u praksi. Vrlo je važno prepoznati i osjetiti klijenta i njegove potrebe, da li je osoba koja voli prozračne i otvorene linije, da li je zatvoren tip koji u svom prostoru pak želi tamne i hladne dekorativne obloge ili pak podliježe neizostavnoj klasici.

Bez obzira odluči li se klijent za izradu 3D vizualizacije nekretnine ili mu je potrebna usluga adaptacije prilikom renoviranja stana važno je voditi klijenta kroz cijeli projekt. Vjerujem da je svakom mom kolegi kao i meni najveća motivacija zadovoljstvo klijenta. Osobno, moja najdraža rečenica koju čujem od strane klijenta jest To je to!! Ukoliko se odučite pročitati ovaj tekst do kraja, probati ću Vas usmjeriti na što sve trebate obratiti pažnju prilikom uređenja interijera. Rješite se nepotrebnih stvari, proučite Feng shui. Nije potrebno držati se smjernica Feng shuia u cjelosti no ako uzmete te mudre kulture napraviti ćete čudo kako za sebe tako i za svoj dom. Ne tako davno pročitala sam izreku da je najbolji prijatelj svakog interijera crna vreća… što to znači… ne pretrpavajte prostor nepotrebnim stvarima i maknite sve ono što ne koristite bez emotivnog vezanja. Dekorativne predmete nije nužno držati dostupnima na policama, izvadite ih po sezoni, na taj način ćete imati osjećaj novog, razmještajte stvari. Kao drugog prijatelja izdvojila bih zelenilo. Kao u stanu ono jei prijatelj poslovnih prostora. Veće ili manje, sa bodljama ili bez, sa cvijetom ili bez cvijeta to je već na vama... svaki pogled na zelenilo u nama aktivira hormon ugode i sreće, stoga zašto ga izostaviti. Budući da svi nemaju mogućnosti živjeti u velikim i prostranim prostorima klijenti nas često angažiraju kako bi im pomogli u prenamjeni prostora. Shodno budgetu s kojim klijent raspolaže izradimo troškovnik, nacrt i pokušamo ukomponirati i želje i potrebe. Priznajem, na tom putu nailazimo na probleme no ništa nije nerješivo. Moramo biti svjesni i činjenice da ne možemo imati sve, pogotovo u koliko se radi o manjim prostorima.

Jedna od najčešćih grešaka koje se čine prilikom uređenja interijera uziznad navedeno su boje, te su one definitivno jedan od najtežih zadataka te ukoliko se ne možete odlučiti ili se bojite da ćete pogriješiti odlučite se za izradu 3D vizualizacije. Nakon što se postavi interijer boje možete mjenjati sve dok ne nađete idealnu boju za svoj dom te po odabiru dobijete i ral-ton boje. Odabir boje zida potrebno je uskladitisa namještajem, prostorijom koju uređujemo, treba obratiti pažnju i naveličinu prostorije, da li u prostoru postoji drveni zid, vrstu boje,radi li se o npr. o određenoj marmorin tehnici, disperzivoj ili poludisperzivoj boji, sa sjajem ili bez. I u tom slučaju najbolje je koristiti usluge 3D vizualizacije. I ne zaboravite, Vaš dom, poslovni prostor ste upravo Vi, mi smo samo sredstvo uz pomoć kojeg ćete svoj prostor pretvoriti u estetsku, funkcionalnu praktičnu oazu.


UREĐENJE INTERIJERA 

VAŠE KUHINJE

Kuhinja. Jedna riječ velikog značenja, ujedno je često najskuplja prostorija u stanu. Od nje očekujemo da bude praktična, funkcionalna, moderna, po mjeri.. Koji oblik odabrati, kupiti gotovu ili rađenu po mjeri pitanja su na koja nemamo odgovor osim ako niste vizualni tip koji si može napraviti predodžbu. 3D vizualizacija svojim  prikazom olakšava prostorne nedoumice oko rasporeda sudopera, radne plohe, pećnice, ploča za kuhanje i svega ostalog što upotpunjava raspored kuhinje.

Nakon što kupimo stan u novogradnji nećemo se baš odlučiti za retro tip kuhinje. Uglavnom se novogradnja veže za dizajn moderne kuhinje, čistih linija, svijetlih ili tamnih ploha u kombinaciji sa drvetom. Prateći trend je bila kombinacija profinjenog, bogatog izgleda s promišljenom kombinacijom žive boje koji nerijetko povezuje open space prostor.

Adaptiramo li kuhinju naša primarna je zadaća kvalitetno organizirati prostor kako bi broj okreta bio što manji i funkcionalniji. U kuhinji treba predvidjeti prostor za spremanje, pranje i pripremu namirnica, mjesto za kuhanje i serviranje gotove hrane, po potrebi ukoliko imate mjesta napravite si špajzicu. Prilikom uređenja stana ukoliko se radi o starijoj gradnji radimo li adaptacije kuhinje mudro bi bilo zamjeniti odvode. Ne manje važni zahtjevi klijenata odnose se na dizajn i stil, sa otokom ili bez.

Dizajn interijera kuhinje za apartman manje više se radi po mjeri jer one prostorno zauzimaju manje mjesta. Gotova, blok kuhinja je po principu kupuješ ono što vidiš. Kako bi takav tip kuhinje bio funkcionalan treba točno na tim mjestima osigurati dovod, odvod vode, plina ili struje, za napu, dok u većim apartmanima gdje može boraviti više ljudi uglavnom se nalaze otoci koji služe za druženje i kuhanje ili imaju veću blagavaonu, a shodno tomu im je potrebn uz veću kuhinju i veći hladnjak te se one za razliku od manjih apartmana uglavnom izrađuju po mjeri. Želite li svojim gostima omogućiti kvalitetu, a sebi dugovječnost aparata izdvojite nešto više. Bez obzira na kvadraturu kuhinje, radi li se o većoj ili manjoj kuhinji, prilikom uređenja uz osnovne aparate ne zaboravite postaviti mikrovalnu pećnicu, aparat za kavu, kuhalo, toster… uz neizostavnu poruku dobrodošlice u obliku vina ili voća.

Neovisno za kakvu se kuhinju odlučite mudro bi bilo prije svega napraviti 3D vizualizaciju koja će vam pomoći pri sjedinjenju slike kuhinje, blagavaone i boravka, odnosno open space.

Jedna od zanimljivosti jest da sve više klijenata sa kojim smo surađivali odlučuje se za Scavolini tip kuhinja jer na našem tržištu nude više od 40 modela klasičnog ili modernog stila, izbor od 1.800.000 kuhinjskih elemenata, 350 vrsta različitih obrada materijala i više od 1000 boja uz neophodnu sigurnost prilikom korištenja i cijenom kuhinja koja je puno manja nego što vjerojatno mislite.


LUKSUZNO UREĐENJE DOMA 

Sigurno ste se nedvojbeno puta zapitali kako urediti svoj dom da odiše luksuzom a pritom ne izdvojiti isuviše novca. Ukoliko se radi o makeoveru doma važno je svoju pažnju usmjeriti na detalje, odnosno trikove uz koje će vaš dom izgledati luksuzno namješten.

 

-        NEPOTREBNE STVARI maknite iz prostora. Neka Vam to bude prva stvar prije nego li krenete u uređenje doma po svojoj mjeri. Dobro razmislite što i koliko koristite, ako želite da vam rastanak bude ugodan, iste donirajte.

-        OSVJETLJENJE je izrazito važna prilikom uređenja svakog prostora a pogotovu ukoliko želite postići igru svjetlosti koristite led rasvjetu. Iznad blagovaonskog stola postavite veći luster ukoliko to interijer dopušta. Podne svjetiljke postavite u kut u blizini sofe a male svjetiljke na komodu.

-        BILJE je ukras koji je dika svakog doma. Ono podiže prostor osim što ga uljepšava. Za veće prostore predlažemo veće zeleno bilje po mogućnosti zelene cornere a ukoliko se radi o manjim prostorima dom ukrasite orhidejama (danas su različite boje dostupne) koje zasadite u prozirne tegle koje ćete napuniti svijetlim kamenjem.

-        INSTRUMENTI. Zasigurno bar jedan član vaše obitelji svira ili želi svirati jedan od instrumenata. Uglavnom su to klavijature ili žičani instrumenti. Postavite jedan takav instrument u dnevni boravak i napravite music corner. Osim što ćete se motivirati za sviranje biti će to zgodan detalj koji zasigurno će privući pažnju svakog gosta.

-        TEPIHE danas na tržištu možemo pronaći od tankih, debelih, jeftinih, skupih, više ili manje kvalitetnih, no želite li da vaš dom odiše luksuzom bez obzira na podno grijanje dozu estetike i luksuza postići ćete ako u dnevni boravak koji je centar svakog doma postavite deblji tepih, po mogućnosti antialergijski a ujedno ugodan. Tvrtka SagaSaga nudi Vam široku ponudu istih.

-        SKUPLJI PROIZVOD. Nije nužno imati mnogo skupljih proizvoda u svom domu no jednu si priuštite. Uglavnom se radi o dekorativnim predmetima kao što su slike ili vaze i sl predmeti.

-        SLIKE. Nabavite si replike poznatih no dobro izrađenih slika. Ukoliko si trenutno iste ne možete priuštiti kupite si sliku velikog formata ili ako niti to nije opcija atraktivnim tapetama obložite jedan zid u boravku no pazite da to ne bude zid na kojem se nalazi TV jer na taj način umarate oci zbog dezena tapete.

-        OPENSPACE PROSTOR. Skuplja investicija no definitivno jedna od mudrijih odluka ukoliko vam prilike bilo statičke ili financijske to dopuštaju. Otvaranjem prostora dobivate estetski i vizualno prostor koji je oku ugodniji. No o tome više možete pronaći u našem idućem tekstu pod nazivom  RUŠENJE ZIDOVA, UGROŽAVANJE STATIKE?!


INTERIJER U ŽUTOM 

Kada pomislimo na žutu boju mnoge od nas neće ostaviti ravnodušnim. Kombinacija žute sa crnom, plavom ili pak bijelom vašem domu ili poslovnom prostoru dati će notu svježine i elegancije. Ona je boja sunca te spada pod najstimulativnije boje koju naše oko primjećuje. Simbolično se povezuje sa srećom, samopouzdanjem, hrabrošću i mudrosti a obzirom na sve navedeno gdje god da postavite detalj, ofarbate zid ili komad namještaja u dobitku ste i nećete pogriješiti te ćete razbiti monotoniju prostora i unesti dozu topline. Eleganciju u žutom najbolje ćete postići budete li žutu kombinitali sa lakiranim namještajem visokog sjaja a po potrebi postavite i veće ogledalo kako bi se postigla dubina prostora.

Prigušene nijanse žute idealne su za dnevne boravke, stanove ili apartmane manjih formata jer u tom slućaju prostor će se ispuniti svjetlošću. Djeca, genijalci kao i osobe razvijene mašte i kreativnosti obožavaju žutu nijansu. Također jedna od zanimljivosti jest da žuta potiće apetit, stoga ako imate djete slabijeg apetita u njegovu sobu postavite žuti zid sa žutim detaljima.

Generalno, mnogo je zanimljivosti povezano sa svakom bojom, žutu smo izdvojili obzirom da ju većina dizajnera smatra kraljicom boja. No prilikom odabira žute ipak pripazite na nijansu, odnosno ton žute, preporuka je isprobati ju na zidu i sačekati da se osuši. No ukoliko ste se odlučili za interijer u žutom zasigurno ste otvorena osoba kreativnog duha i vjerujemo da nećete pogriješiti.


PODNE OBLOGE I TEPISI 

Kao što se kuća gradi od temelja, isto tako uređenje interijera kreće od podnih obloga koje predstavljaju jednu od najvažnijih stavki u uređenju interijera i to prvenstveno iz razloga što moraju zadovoljiti kako estetski tako i kriterij funkcionalnosti obzirom da oni predstavljaju najveću površinu unutar jednog interijera.  Pri odabiru podnih obloga nerijetko se odlučujemo između keramičkih pločica, kamena, epoksilnih podova, parketa, laminate, linoleuma, tepisona ili tepiha.

Obzirom da vrijeme u kojem živimo diktira trendove jedan od trenutno najtraženijih podnih obloga jest oblaganje podova pločicama velikih dimenzija. Sve do nedavno pločice dimenzija 20x20, 30x30 ili 45x45 bile su zastupljene u kuhinjama, kupaonicama ali i vanjskim prostorima exterijera no pojavom pločica 30x60 i 60x60 počela je era velikih podnih pločica.

Danas, na tržištu dostupne su nam pločice dimenzija 160×320, 120×280, 120×240, 80×240, 60×240, 160×160, 120×120, 60×120, 80×80, 150×300, 100×300, 100×100, 90×90, debljine 3 mm, 3.5 mm, 4 mm, 5 mm, 5.5 mm, 6 mm, 7mm, 9 mm, 12 mm, 14.5 mm, 20 mm, postavljaju se unutar cijelog interijera a često uz postavu podnog grijanja. Iz prakse nam je poznato da većina klijenata izuzima tepihe i tepisone kako  bi izbjegli alergijske reakcije. Često se koriste i kod oblaganja zidova donjih i gornjih kuhinjskih elemenata radi manjeg broja fuga a samim tim i lakšeg održavanja. Nekolicina klijenata kako bi svom objektu dali pečat monumentalnosti koriste ih za oblaganje fasada no za to je ipak potrebno izdvojiti nešto više sredstava iako je krajnji rezultat dojmljiv.

Općenito, trenutni trend je postaviti jednu vrstu poda unutar cijelog interijera. Uz spomenute keramičke podove koji danas možemo pronaći i u imitaciji drveta, lijevani podovi od epoksi smole također su pronašli svoje mjesto. Ujednačenost, elegancija bez fuga i spojeva dodatan su razlog zbog kojeg se mnogi odlučuju i za ovaj tip podnih obloga posebice prilikom adaptacije.

Jedan od također poželjnih noviteta su podne naljepnice koje se sve češće postavljaju unutar interijera kao i kolorirane dizajnerske daske, odnosno laminat. Dizajnerske daske danas nadopunjuju kolekciju trendovskim bojama i uzorcima imitirajući keramičke pločice i prirodni kamen.

Ukoliko se pak odlučite za tepih ili tepison, odvažite se. Tvrtka SagaSaga iz Zagreba nudi savršen spoj kvalitete, vrhunskog dizajna i finih, prirodnih materijala. U odnosu na ostale tvrtke prednost SagaSaga tepiha leži u tomu što kupac sam bira tepih kakav želi. Bira boju, dizajn, oblik i dimenzije. Svaka želja može biti prenesena na tepih ili tepison.

Stoga, uređujete li svoj dom ili poslovni prostor obratite pažnju na podne obloge. Tržište nam danas nudi više nego ikada prije mogućnost odabira kako bi povezali estetiku i praktičnost a samim tim i održavanje.


POTKROVLJE IZ SNOVA 

I pod kosim krovom se ugodno živi. Potkrovlja nerijetko imaju jednu određenu mističnost kojom osvajaju. Stoga, imate li neiskorišteni tavan dobro razmislite možete li svoje potkrovlje pretvoriti u ugodno mjesto za život. Čak i ako vam nije potreban prostor za život, isti možete pretvoriti u ugodnu investiciju za najam, prostor za igru i odmor ili poslovni kutak koji je danas potreba mnogo aktivnih i poslovnih osoba.

Ukoliko želite napraviti prvi korak prije uređenja potkrovlja bilo bi mudro pozvati ing. građevine kako bi se provjerila gradnja i statika posebice ukoliko planirate otvarati prostor, a nakon što dobijete tlocrt isti proslijedite dizajneru interijera kako bi izradili 3D vizualizaciju. Na taj način sačuvati će te i vremena i novca i ono najvažnije manje stresa. Uz dobar materijal i profesionalne upute posao će biti prilično jednostavan i zabavan.

Posebnu pažnju treba obratiti na podne i zidne obloge, instalacije i izolaciju. Često se u potkrovlja postavlja kamin zbog dimnjaka koji je u potkrovnim prostorima dosta dominantan, no provjera je nužna i neophodna kako bi u budućnosti otklonila nepotrebne zahvate a jamčila sigurnost osoba koje će boraviti unutar njega. No ne smijemo zaboraviti još jednu važnu stvar a to je krov koji treba također provjeriti te ukoliko je potrebna sanacija ili izmjena to bi trebalo prvo napraviti. No ako je krovište u dobrom stanju, potrebno je sagledati visinu, iskoristivost prostora, mogućnosti za ugradnju prozora kako bi se dobilo više svjetlosti.

Kuhinja, kupaona i spavaće sobe zauzimaju posebno mjesto prilikom uređenja interijera potkrovlja te mogu postati ugodna mjesta boravka. No bez obzira odlučite se za životni ili radni prostor prepustite se mašti na volju, razliku između funkcionalnosti pojedinih dijelova naglasite podom u više razina i poigrajte se rasvjetom. Podovi su uvijek interesantni za ostaviti ih u stilu starih izraubanih podnih obloga bez obzira na stil uređenja jer oni ostavljaju mistik  touch potkrovnih prostora. Izuzetno visoki tavanski prostori imaju li mogućnost za postavljanje galerijskih prostora za dobivaju bonus plus za uređenje interijera. Obzirom da se radi o dodatnom prostoru na koji do jučer niste možda niti računali, odvažite se, zasigurno će rezultat biti bolji od očekivanog!