3D Karini Studio za dizajn interijera

UREĐENJE PROSTORA

DEKOR

Neutralni dekori. Bijela, bež, siva i crna boja, klasici bezvremenskog dizajna, istovremeno traže i prirodnost i autentičnost. Topli sivi također su sve traženiji prilikom uređenja interijera pogotovu u u kombinaciji sa drvenim dekorima. 

Intenzivni dekori. Sjajne i upadljive intenzivne osnovne boje omogućavaju živahne akcente. U svijetu spomenutih dekora naći ćemo zasićene i lagano transparentne boje koje prostoriji stvaraju karakter.

Prirodni dekori. Kombinacijom pastelnih tonova stvara se topli ambijent nadahnut prirodom. Takve suzdržane boje savršeno pristaju uz namještaj nježnih i mat oblika.

Klasični drvni dekori. Razni dekori kao što su javor, bukva i trešnja spadaju u najprodavanije dekore koji se smatraju idealnim za opremanje interijera u klasičnom stilu.

Autentični drveni dekori. Susret prirode i dizajna. Ono što se nekada smatralo nedostatkom, danas koristi naziv posebnosti i autentičnosti. Drvni dekori sa čvorovima, pukotinama i markantnim teksturama unose originalnost kod savremenog uređenja interijera.

Tropski ili fantasy drvni dekori predstavljaju ekskluzivnu alternativu u odnosu na klasične, egzotične vrste drveta koje su nerijetko crvenkastih tonova, dok su moderni egzotični drvni dekori često svijetliji te sadrže više sivih tonova.

Artwoods dekori donose oblike i boje drveta kakvih nema u prirodi. Između ostalog tu su markantni i dominantni veliki uzorci koji se upotrebljavaju na elegantnijim površinama kako bi se kreirao impozantan efekat.

Motivi kamena i minerala. U ovoj grupi naći ćete širok spektar autentičnih reprodukcija originalnih i prirodnih vrsta kamena. Ovi dekori imaju važnu ulogu u unutrašnjem uređenju pogotovu radnih površina. 

Used look. Materijali koji daju izgled pohabanosti ili pukotina, imaju takozvani ''vintage'' starinski izgled. U svijetu gdje prevladavaju besprijekorne linije upotrebom ovakvih materijala u životni ili poslovni prostor unosi se život koja karakterizira novo polje prilikom uređenja interijera.

Reprodukcije metala. Laminati s pravim aluminijem i savršene reprodukcije metala stvaraju uzbudljiv kontrast s drvenim drvenim i prirodnim dekorima. Metalni efekt postiže se dodavanjem sedefastog pigmenta.

Tekstil i koža. Meki, prirodni materijali poput tekstila i kože unose osjećaj topline i prisnosti u moderno uređenje enterijera. Oni su perfektan izbor koji prostoru daje osobni pečat.

Baldahini su zavjese koje se postavljaju iznad kreveta kao dekor koji daje notu elegancije i atraktivnosti interijeru.

Baldahin (iz tal.. baldacchino: tkanina iz Baldacca (Bagdada) ili nadstrešnica označava ukrasni krov prijestolja, kreveta, propovjedaonica, spomenika, i dr. koji su izvorno izrađene od brokata.

Baldahini se izrađuju od tankih i laganih zavesa kao što su: markizet, organdin, pamuk...

Ponekad se izrađuju i od teških, punijih materijala. U tom slučaju imaju svojstvo zvučne, toplotne i svjetlosne izolacije. Sve češće se koriste i za dječje krevetiće. Tada se najčešće izrađuju od tankih i laganih zavesa u rozoj ili plavoj boji, a dječjoj sobi daju bajkoviti izgled.

Baldahin za krevet je idealan izbor koji daje romantičan i mističan izgled Vašem bračnom krevetu. Baldahin će unesti dozu elegancije u Vašu spavaću sobu i dozu razdraganosti u dječju sobu.

OSVJETLJENJE

Prirodna svjetlost često je neiskoristiva mnogim životnim prostorima dok rijeđe u poslovnom ambijentu. Svjetlost vizualno proširuje prostor u kojem boravite, te savjetujemo da razmislite što biste dobili ako bi umjesto pregradnih zidova koristili staklene sa zamućenim ili teksturiranim staklom.

Led tehnologija sama po sebi i nije tako nova s obzirom da je riječ o pronalasku iz 60-ih godina prošlog stoljeća. Rasvjetna led tiijela u principu uopće nisu žarulje, već je riječ o čipu koji emitira svjetlost kad prima električnu struju. Boja svjetlosti ovisi od materijala korištenom u čipu. Zbog svojih malih dimenzija pružaju neslućene mogućnosti u dizajniranju rasvjetnih tijela, namještaja i općenito osvjetljenja interijera.

Klasični ambijent najbolje ćete upotpuniti samostojećim, željeznim svjetiljkama koje su fantastičan izbor su neosporne električne svjetiljke koje simuliraju izgled fenjera.

Moderan opremljen prostor ipak nudi više mogućnosti igre rasvjete. Moderne svjetiljke danas po pravilu dolaze sa regulatorima jačine svijetla i u velikom broju boja, što u prilično sterilne, moderne ambijente može unijeti emociju i predstaviti ih u nekoliko različitih varijanti, ovisno od prilike i raspoloženja.

ODABIR TEME

Onog trenutka kada se odlučimo za uređenje interijera, bez obzira želimo li sami promjeniti životni i poslovni prostor ili unajmiti stilista za uređenje interijera, postoje određeni estetski kriteriji kojih se potrebno držati jer oni su osnova za odabir stila i načina uređenja, no važno je napomenuti da im prava podloga treba biti prostorna mogućnost koja se vezuje na temu koju želimo pratiti tijekom uređenja.

Oni se temelje na stvarnim potrebama, prožeti funkcionalnošću pojedinih elemenata, ali i općeg funkcioniranja prostora, nužno su za kvalitetu stanovanja, bit će pravi odabir za vas.

 

Mali stan do 35m2 - kako ga funkcionalno urediti?
Tema - skandinavski stil

Mali dvosoban stan od 35m2 uređen je dosta jednostavno: bijeli zidovi i nameštaj, prozori bez zavjesa, lagani komadi nameštaja bez prenatrpavanja.

Najčešće korištena boja prilikom uređenja malih stanova jest bijela. Dok bijelu boju u malim stanovima koristimo u službi vizualnog povećavanja prostora, u sjevernim zemljama ona je nezaobilazna jer unosi preko potrebnu svjetlost u domove.

Skandinavci imaju ukorenjenu ljubav prema prirodi, koristeći svaku priliku da svoje vrijeme provedu u aktivnostima van kuće. U interijerima, osim bijele, često koriste prirodne teksture i boje drveta. Velika površina parketa nije prekrivena tepisima – što je i naš savijet i prilikom uređenja malih stanova.

U skandinavnskim stanovima najčešće se može vidjeti nameštaj jednostavnih linija koji je praktičan i funkcionalan. Upravo ovo je savijet i za male stanove jer tu važi deviza „manje je više“.

Jednostavni bijeli frontovi kuhinje su najbolje rešenje za mali stan. Na ovaj način zanimljivu zidnu oblogu ćete istaknuti u prvi plan a veliki elementi kuhinje neće dominirati stanom.

Umjesto klasičnog zida, dio za spavanje može se odvojiti staklenim paravanom koji neće vizualno smanjiti prostor već i ovako malog stana.

I naravno, malo kupatilo savršeno je za ugradnju tuš kabine u ravnini sa podom. Ukoliko koristite bijele ili dosta svijetle pločice, iz vašeg malog stana ćete izvući maksimum.


BOJE

Svaki dizajner interijera je svjestan činjenice da boja povezuje prostor u jednu cjelinu, stoga bez ulaganja značajnijih materijalnih sredstava, bojom možete postići ogromno vizualno poboljšanje interijera svog doma i na taj način stvoriti moderan, skladan i prepoznatljiv stil.

Prvi način povezivanja boja jest njegovo ujedinjenje, ponavljanjem iste boje kroz cijeli prostor. Drugi način uspješnog povezivanja boja unutar jednog prostora je kombiniranje više paleta boja koje su istog intenziteta.

 

Bijela pripada neutralnim bojama. Prostorije obojene bijelo djeluju svijetlo i prostrano, u njima se sve ostale boje dobro ističu i svježe su. Male prostorije, u koje treba mnogo toga smjestiti, dat će dojam većih prostorija ako imaju bijele zidove i bijeli strop. Dodamo li malo drap ili zelene boje, oslobodit ćemo hladni dojam bijelog.

Siva je u raznim nijansama nautralna i suzdržana. Budimo oprezni kad je upotrijebimo za velike površine i u tamnim tonovima - da soba ne bi djelovala mrtvo i strogo.

Žuta djeluje živo i svježe i može sobu učiniti sunčanom. Odabire se osobito za hladne sobe, na sjevernoj strani i za dječje sobe. Omiljena je žuta s tonom crvene. Čistu limun-žutu treba upotrebljavati oprezno. Ona čini lica blijedim i zasjenjuje većinu drugih boja.

Crvena je najintenzivnija boja za prostoriju. Djeluje toplo i poticajno, ali je treba nanositi samo na male površine. Na velikim površinama dojmit će se tjeskobno i teško. Mirnija je crvena s prijelazom u smeđe - ali i tada treba biti oprezan da tonovi ne budu previše tamni.

Drap (bež), svijetlo smeđa u tonovima do boje pijeska, stvara osjećaj sigurnosti i topline.

Zelena, kad se ispravno miješa, može biti ljupka i ugodna boja, istovremeno topla i odmarajuća; upotrebljava se, na primjer za sobu za dnevni boravak. Međutim, svaka vrlo svijetlo zelena i tirkizna prostorija čini nam se kao kupaonica. Dodamo li plavu, zelena će biti hladnija.

Plava je najhladnija boja i čini svaku prostoriju većom, što može biti važno npr. za male kuhinje i kupaonice, ali i za sobe na južnoj strani, izložene suncu. Stanovita nijansa svijetlo plave dobro pristaje uz namještaj od tikovog drveta, ali je treba najprije isprobati pri svjetlosti žarulje.

 

IGRA SVIJETLOSTI I RASVJETE

Prirodna svjetlost često je neiskoristiva mnogim životnim prostorima dok rijeđe u poslovnom ambijentu. Svjetlost vizualno proširuje prostor u kojem boravite, te savjetujemo da razmislite što biste dobili ako bi umjesto pregradnih zidova koristili staklene sa zamućenim ili teksturiranim staklom.

Led tehnologija sama po sebi i nije tako nova s obzirom da je riječ o pronalasku iz 60-ih godina prošlog stoljeća. Rasvjetna led tiijela u principu uopće nisu žarulje, već je riječ o čipu koji emitira svjetlost kad prima električnu struju. Boja svjetlosti ovisi od materijala korištenom u čipu. Zbog svojih malih dimenzija pružaju neslućene mogućnosti u dizajniranju rasvjetnih tijela, namještaja i općenito osvjetljenja interijera.

Klasični ambijent najbolje ćete upotpuniti samostojećim, željeznim svjetiljkama koje su fantastičan izbor su neosporne električne svjetiljke koje simuliraju izgled fenjera.

Moderan opremljen prostor ipak nudi više mogućnosti igre rasvjete. Moderne svjetiljke danas po pravilu dolaze sa regulatorima jačine svijetla i u velikom broju boja, što u prilično sterilne, moderne ambijente može unijeti emociju i predstaviti ih u nekoliko različitih varijanti, ovisno od prilike i raspoloženja.